Laminat Parke Ölçüleri, Laminat Parke Standart Boyutları
Laminat Parke Ölçüleri, Laminat Parke Standart Boyutları
Laminat parke çeşitleri geniş bir çeşitliliğe sahiptir ve bu çeşitlilik altında farklı özelliklerde kendini göstermektedir. Masif parkeler ve lamine parkeler ayrı ürün gruplarıdır ve laminat parkeden ayrışan bu iki grup imal edilme aşamaları ve özellikleri ile laminat parkelerden farklılık göstermektedir.
Masif parkeler; ahşap malzeme bazlı ürünlerdir ve bu nedenle deforme olmaya daha yatkındır. Lamine parkelerde ise sıvı geçirmeme özelliği bulunur bu sayede daha uzun ömürlü olarak nitelendirilirler.
Parkaler ahşap ve yapay malzemelerden üretilir. Sıvı geçiren parkeler olduğu gibi sıvıya karşı koruma sağlayan sert parkelerde mevcuttur. Son zamanlarda karşımıza çıkan diğer bir parke ise derz görünümüne sahip olan parkelerdir. Bu parkeler kullanıldıkları alanda oldukça hoş bir etkiye sebep olurlar. Bu nedenle sıklıkla tercih edilirler.
Bir diğer farklı etken ise parke kalınlıklarıdır. Parkeler 3 gruba ayrılır ve 31, 32, 33 gibi sınıflara bölünürler. Bu aşamada parkenin kullanılacağı alanın özellikleri çok büyük bir etkendir.
Yoğun olarak kullanılan, kalabalık alanlar için en kalın grup olarak nitelendirilen 33 sınıf ürünler önerilmektedir. Eğer kullanım alanı evler ise 31 grubunda yer alan parkeler idealdir. Kullanım alanından yola çıkarak bu sınıflardan en uygun olanını tercih edebilirsiniz.
Laminat Parke Ölçüleri
Laminat parkeler en çok talep gören döşeme seçeneğidir. Birbirinden farklı renk, boyut ve kalınlığa sahip laminat parkelerin boyutları potansiyel alıcılar için merak konusu olmaktadır. Günümüzde farklı üreticilerin laminat panoları genel itibari ile aynı özelliklere sahip iken farklı büyüklüklere sahiptir.
Laminat Parke Standart Boyutları
Her parkenin kendine ait bir uzunluğu, kalınlığı ve genişliği bulunmaktadır. Bu göstergeler doğrultusunda büyüklüğü belirlenir. Laminantın hacmi ve ağırlığı da bu göstergelere bağlıdır.
Uzunluk
Lamella levhanın uzunluğu en mühim göstergedir. Bu değeri tanımlayan birden fazla standart mevcuttur. Sadece üreticiye göre değil, koleksiyona bağlı olarak da değişkenlik gösterebilir.
Çıtalar 3 grup altında incelenebilir;
Kısa (1000 mm uzunluğa sahip)
Bu tür panoların özel bir mandalı bulunmaktadır. Bu uzunluktaki laminat parke satışı nadirdir. Yalnızca bazı markaların özel koleksiyonlarında bulunmaktadır.
Orta Boy Lamel (1260 – 1380 arası uzunluğa sahip)
Bu boyutlar birçok marka için standarttır. Bu panolar en popüler pano türleri olarak değerlendirilir. Herhangi bir üreticinin ürün yelpazesinde rahatlıkla bulabilirsiniz.
Uzun Çıta (1850 mm’den fazla uzunluğa sahip)
Son derece nadir olarak tercih edilen boyutlardır. Uygun becerilerin eksikliğinde uygun bir tercih değillerdir.
Laminat levhaların uzunluğu ne olursa olsun, her bir yüzeyde özel bir yüzey koruyucu tabaka bulunmaktadır. Bu koruyucu tabaka; nemin ve kirin parkelere derinlemesine etki etmesine ve içeriden yağmasına engel olur.
Genişlik
Laminat parkelerde genişlik ölçüsü ana birim olarak ifade edilir. Belirli bir ölçü ile neredeyse tüm zemin kaplamaları taklit edilebilir.
Genişlik Aralıkları;
Dar Laminat Parke (160 mm genişliğe sahip)
Bu genişlikteki ürünler genellikle duvarlar boyunca bir dizi ortaya yerleştirilir. Bu tür çıtalar ile bir parke zemin simülasyonu uygulanabilir.
Orta Genişlikte Laminat Parke (160 – 195 mm genişliğe sahip)
Oldukça sık tercih edilmektedir. Pek çok üretici firma standart için kaburgaların genişliğini tam olarak görmektedir.
Kalın Laminat Parke (300 – 350 mm genişliğine sahip)
300 ila 350 mm bir seramik karodan, bir zemin kaplamasının takılması mümkündür.
Maksimum Genişlik (400 mm genişliğe sahip)
Bu tarz ürünler yalnızca özel hatlarda mevcuttur. Parke deseni tamamen taklit eden bir özelliğe sahiptir.
Belirli bir uzunluk ve genişlikte ki laminat parkeler ile bir alanının tamamını dönüştürebilirsiniz ve eğer kalınlık seçiminiz ideal ise; ısı iletkenliğini ve ses yalıtımını arttırarak, daha yüksek bir verim elde edebilirsiniz.
Kalınlık
Bu ölçü birimi sizin gelecekteki katın güç oranına, dayanıklılığına ve sıcaklığına karar vermenizi sağlar. Çıtaların kalınlığı ile pakette bulunma oranı ters orantılıdır. Ayrıca malzeme kalınlığını seçerken, hangi temelden sığa bildikleri önemlidir. Son olarak bilmeniz gereken nokta daha sıcak olan laminatın daha ince olduğudur.
7 mm
Bu kalınlığa sahip olan laminat parkeler nadir kullanılır. Bu ürünlerin az mukavemeti ve kısa ömürleri vardır.
8 mm
Standart olarak kabul görülen bu kalınlığı çoğu üreticinin ürün serisinde bulabilirsiniz.
12 mm
Bu kalınlık çoğu üretici tarafından üretimi sağlanan maksimum kalınlıktır. Katta daha fazla yük barındıran odalar için üretilir.
Laminat parkenin ağırlığı parkenin taşınması ve yüklenmesi konusunda önemlidir.
Ağırlık
Lamellerin ağırlığı boyutları ve üretim malzemesine göre değişkenlik gösterir. Üreticiler genellikle özel lamine kontrplak kullanmaktadır.
Bir laminant parkenin ambalajı 6 – 12 arası lamel içermektedir ve parçalar nadiren 20 parçaya ulaşır. Bu tarz bir ürünün sahip olacağı ortalama ağırlık ise 15 ila 20 kg arasındadır. Daha net bilgiler ambalaj üzerinde yer alabilir. Ağırlık aşınma direnci sınıfına ve boyutuna da bağlı değişkendir.
Laminat ile bir metre kare alanı kaplamak adına ortalama 8-12 kg arası malzeme gerekmektedir.
Aşınma Direnci Sınıfına Bağlılık
Laminat parkelerin boyutları dayanıklılık sınıfı ile bağlantılıdır. Aşınma direnci sınıfı, parkenin hangi yüklere uygun olduğunu gösteren bir göstergedir.
Dayanıklılık sınıfı yükseldikçe laminatın dayanıklılığı artar.
31 sınıf
Bu alanda yer alan ürünler küçük ofisler, evler ve apartmanlar için idealdir.
32 sınıf
Bu alanda bulunan ürünlerin yüksek yük kapasitesi oldukça iyidir.
33 sınıf
Bu alanda üretilen ürünler ile büyük işletmeler, ofisler, kurumsal alanlar döşenebilir.
Parkelerde 32 sınıfları genel itibari ile 185 mm uzunluğa ve 12 mm kalınlığa sahiptir. Laminat 33 sınıfları ise 12 mm kalınlıkta ve 210 mm uzunluktadır.
Standart Dışı Kapsama Türleri
Satış esnasında görebileceğiniz standart olmayan tipler;
Tasarımcı Laminant
Bu laminat parkeler yalnızca müşterinin özel istekleri doğrultusunda bireysel sipariş doğrultusunda üretilir. Böyle durumlarda lamellerin boyutları değişkenlik gösterebilir. Bu tarz ürünlerde laminant döşenirken müşteri tarafından belirlenen isteklere bağlı kalınır.
Esnek Laminat Kaplama
Standardın dışında bir görünüm için kullanılan bir tanımdır. Oranlar üreticiye bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Anahtar hatlar; çıtaların kalınlığı ve genişliğidir. Bir laminat ortalama 5 mm kalınlığa ve 300 mm genişliğe sahiptir. Uzunluk değişkendir.
Su Geçirmez Laminat
Su geçirmez laminat parkeler çok tabakalı yapısı sonucunda lamel kalınlığı yükselir ve ortalama 9 – 12 mm olarak ifade edilir. Panel genişlikleri minimum 400 mm dir. Parkeler birbirine güçlü yapışma ve kilitlenme özelliğine sahiptir.
Laminat parke seçerken yalnızca güzelliği ve estetiği önemli değildir. Yüksek kaliteli, dayanıklı ürün tercihi sizi kısa, orta ve uzun vadede mutlu edecektir.
Laminat Parke Seçiminde Tüyolar
Kendinden şekillendirme gibi bir amacınız varsa şayet standart boyutlu parke tercihleri bunun için daha idealdir. Kullanımları daha kolaydır ve kurulum süreci azdır.
İhtiyaç duyulan laminat miktarı ve ağırlığı hesaplanırken, yalnızca kendi hesabınızı değil üreticinin bilgilerini de almanız gerekmektedir. Aynı boyuta sahip lamellerin farklı bir sınıfta farklı bir ağırlığa sahip olabileceği ihtimalini hesaba katmanız gerekmektedir.
Renk seçimi son derece önemlidir. Açık renkler laminantı görsel algı açısından büyütecek ve genişletecektir. Koyu tonlarda ise zemin daha az boyutlu bir algı oluşturacaktır.
Yorum Yap